Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.6.2018 16:09
Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Izraelu Jelena Rajaković razgovarala sa predstavnicima Svjetskog jevrejskog kongresa

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Izraelu Jelena Rajaković sastala se 7. juna 2018. godine u prostorijama Ambasade BiH u Tel Avivu sa predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa Lorensom Vajnbaumom, izvršnim direktorom Kongresa Gilom Segalom i članom distributivnog komiteta Kongresa Ejalom Ravivom. Sastanku je prisustvovao i počasni konzul BiH u Izraelu Aleksandar Nikolić.
 
Razgovor je vođen o mogućnostima institucionalne saradnje između BiH i Izraela u različitim oblastima, a predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa je iskazao spremnost da SJK pomogne privrednim subjektima iz BiH da ostvare saradnju unutar međunarodnih privrednih asocijacija Izraela. Kako je Vajnbaum istakao, konkretna pomoć prema prioritetima Bosne i Hercegovine znači i pomoć jevrejskoj zajednici u njoj.
 
Ambasadorica Rajaković je istakla da dobri odnosi Izraela i BiH opravdano zahtijevaju angažovanje izraelskih ustanova koje se bave međunarodnom saradnjom pri uključivanju BiH u privredne projekte koje Izrael već ima sa drugim  zemljama zapadnog Balkana. Ona je istakla i ravnopravan položaj jevrejske zajednice BiH, kao i značaj kulturnog naslijeđa Jevreja BiH u društvenom i ekonomskom životu zemlje.
 
Imajući u vidu zastupljenost poslaničkih klubova Kneseta u Izvršnom odboru Svjetskog jevrejskog kongresa, počasni konzul Nikolić istakao je potrebu formiranja parlamentarne grupe prijateljstva izraelskog Kneseta za saradnju sa BiH.
  
Predstavnici Svjetskog jevrejskog kongresa, zaključili su da su BiH i Izrael intenzivirali i unaprijedili saradnju u zadnje vrijeme, naglasili da Kongres ima snažne veze sa Jevrejskom zajednicom BiH i dobre odnose sa predsjednikom zajednice Jakovom Fincijem i  potpredsjednikom Jevrejske opštine Doboj Dariom Atijasom.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.