Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.6.2018 14:43
Ambasadorica Lucija Ljubić učestvovala na Svjetskom samitu rada i panelu na visokom nivou

Ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi  Lucija Ljubić predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom samitu rada (World of Work Summit) i učestvovala na panelu na visokom nivou pod nazivom „Zapošljavanje i dostojan rad za mir i otpornost“, u Ženevi 7. juna 2018. godine. Samit i panel su održani u okviru 107. Konferencije međunarodne organizacije rada (MOR).

Brojnim učesnicima Konferencije i Samita, obratili su se generalni direktor MOR-a Guy Rider, te predsjednik Irske Michael D. Higgins i predsjednik Centralnoafričke Republike Faustin-Archange Touadéra.

U interaktivnoj panel diskusiji na visokom nivou, pored ambasadorice BiH Lucije Ljubić, učestvovali su, između ostalih, visoki komesar UN-a za izbjeglice Filipo Grandi, generalni sekretar Međunarodne asocijacije g7+ H. Da Costa, te generalna sekretarka Sindikata radnika Kolumbije Rosa Gonzales. Učesnici interaktivne panel diskusije su posebno istakli značaj razvoja i primjene efikasnih i integriranih strategija za zapošljavanje, dostojanstvenog rada i socijalnog dijaloga kako bi se spriječili, u nastajanju, uzroci svih oblika nestabilnosti i konflikta, a u cilju podrške izgradnji globalnog mira. Poseban aspekt diskusije se odnosio na bitnu ulogu Međunarodne organizacije rada u formiranju globalne arhitekture za održivi mir.

Pridruživši se izrečenim stavovima o presudnom značaju dostojanstvenog rada u otklanjanju uzroka nestabilnosti u društvu, ambasadorica Ljubić je ukazala na potrebu holističkog pristupa za rješavanje ovog globalnog problema, te potrebu saradnje svih subjekata ovog procesa kako na državnom, tako i na međunarodnom nivou. S tim u vezi, ambasadorica Ljubić je također istakla uspješnu saradnju Bosne i Hercegovine sa Međunarodnom organizacijom rada i opredijeljenost ka poštivanju smjernica koje su sadržane u dokumentima usvojenim u okviru ove organizacije. Ambasadorica Ljubić je podsjetila da Agenda UN-a za održivi razvoj 2030, sadrži okvir za međunarodnu saradnju u postizanju ciljeva održivog razvoja i dostojanstvenog rada, i da u tom smislu predstavlja vodič za dalju međunarodnu saradnju u ovoj oblasti.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.