Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
A-A+
Iz DKP i misija
7.2.2018 10:18
Ambasador Bosne i Hercegovine na Novom Zelandu sa sjedištem u Kanberi Mirza Hajrić boravi u službenoj posjeti Novom Zelandu

Ambasador Bosne i Hercegovine u Novom Zelandu sa sjedištem u Kanberi Mirza Hajrić se tokom službenog boravka u Novom Zelandu, susreo sa generalnom guvernerkom Novog Zelanda Patsy Reddy, premijerkom Jacindom Ardern, te ministrom vanjskih poslova Winstonom Petersom. Do susreta sa najvišim zvaničnicima Novog Zelanda je došlo 07. februara 2018. godine tokom svečanosti proslave nacionalnog praznika Novog Zelanda, koji se službeno naziva Waitangi dan.
 
Ambasador Hajrić je informirao generalnu guvernerku Patsy Reddy o napretku koji je BiH postigla u proteklom periodu. Generalna guvernerka se naročito interesirala za aktivnosti BiH u euroatlantskim integracijama, te istaknula da Novi Zeland podržava europski put i demokratski razvoj Bosne i Hercegovine.
 
Premijerka Jacinda Ardern je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Draganu Čoviću uputila zahvalu za nedavnu posjetu Novom Zelandu i ocijenila je značajnom za dalje unaprijeđenje odnosa dvije zemlje. Napomenula je pri tom da je Dragan Čović prvi predsjednik strane države sa kojim se sastala kao premijer Novog Zelanda.
 
Ambasador Hajrić je u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda Winstonom Petersom razmijenio mišljenja o mogućnostima tješnje saradnje u domenu kontraterorizma te izrazio želju za intenzivnijom ekonomskom saradnjom dviju zemalja, kroz jačanje kontakata investitora iz Novog Zelanda sa privrednicima u BiH.
 
Waitangi dan jedan je od najznačajnijih datuma u istoriji Novog Zelanda. Nazvan je po mjestu gde je februara 1840. godine sa predstavnicima maorskih plemena, starosjedilaca Novog Zelanda, pregovaran i potpisan ugovor kojim je dogovoren britanski suverenitet koji je proglašen 21. maja 1840. godine. Tradicionalnim prijemima koji se organiziraju u čast proslave nacionalnog praznika Novog Zelanda prisustvuju predstavnici diplomatskog kora akreditirani u Novom Zelandu, kao i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Wellingtonu.

23.9.2011
Ministarstvo vanjskih poslova ne obavlja radnje registracije kancelarije i/ili predstavništva inostranih medijskih kuća. Zavisno od sjedišta predstavništva registrovanje pravnog lica obavljaju nadležni lokalni organi.
23.9.2011
Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je opredijeljen blagovremenom obezbjeđivanju kompletne informacije o svim aktivnostima koje se sprovode u sjedištu i u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Bosne i Hercegovine.